Getting Things Done

Voordat ik met dit blog van start ging had ik een boek gekocht waarnaar ik erg benieuwd was: Getting Things Done (GTD) van David Allen. Ik kwam erop door een artikel dat ik las in De Correspondent waarin lezers werd gevraag naar zijn/haar favoriete zelfhulpboek. Dat bleek met stip dit boek te zijn. Het boek dateert alweer van 2001, maar is dit jaar volledig herzien en aangepast aan de technologieën van deze tijd. Gisteren kwam ik er pas aan toe om het te lezen. Opvallend is hoe vrijwel naadloos de thema`s in dit boek aansluiten op de vragen en onderwerpen die ik in dit blog aan de kaak stel. 

Zo belooft hij met zijn methode dat je meer kunt doen met minder moeite, krijg je meer energie en zie je de dingen scherper. Je haalt de spinnenwebben uit je hoofd door alle projecten en acties die je bezig houden toe te vertrouwen aan een extern systeem. Bovendien geeft hij een verklaring voor mijn eerder beschreven faalangst. Die wijdt hij aan gebrek aan controle, organisatie, voorbereiding en actie. Ook mijn vraag in hoeverre een mens in staat is zijn gedrag blijvend te veranderen, wordt in dit boek beantwoord. Wetenschappelijk onderzoek heeft blijkbaar uitgewezen dat zijn methode werkt.  

Belangrijk is je te realiseren wat je zo de hele dag door aan het denken bent. Mensen denken voornamelijk áán een probleem in plaats van eróver. En dat is zonde. Je blijft ergens aan denken zonder er iets aan te doen. 

David Allen voert zijn methode dan ook tot in de finesses door: 

“Er is geen reden om twee keer dezelfde gedachte te hebben, tenzij je het een leuke gedachte vindt.”

 Poeh!

 De kunst is dus te leren niets aan je hoofd te hebben zodat je al je aandacht volledig kunt richten op dat wat je nu aan het doen bent. Doe dit in de volle overtuiging dat datgene dat je nu aan het doen bent precies is wat je nu moet doen en niets anders.

 Dit bereik je volgens Allen door alle projecten en actiepunten aan een extern systeem toe te vertrouwen. En daarmee bedoelt hij dus écht alle! Van grote levensvraagstukken als ‘wie ben ik’ (als dat tenminste iets is wat je bezighoudt) tot het water geven van de varen die in mijn badkamer staat en alles wat daar tussenin zit.

 Ik moet zeggen dat de grootsheid ervan haast verlammend werkt. Ga maar eens alles wat je zoal bezig houdt opschrijven, rubriceren en omzetten in concrete acties. Maar goed, ik wil het een goede kans te geven.

 Mijn hoofd blijft intussen nog altijd overuren draaien. Ik moet de koelkast nog schoonmaken, rekeningen betalen, mijn tante bellen en oh ja….. die varen! Die heeft al tijden geen water meer gehad.

 

 

1 Comment

  1. Jorina
    sep 3, 2015

    👍

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *