WEEK 1: Stel jezelf de vraag; “Waarom……?”

En dus ben ik aan de slag gegaan met GTD. Zoals ik in verschillende zelfhulpboeken heb gelezen, wordt er vroeg of laat van je gevraagd één of meerdere vragen te beantwoorden. Dit zijn altijd vragen waarbij je diep in jezelf moet duiken om een antwoord te vinden. Afhankelijk van het onderwerp van het boek variëren de vragen van “is het waar wat je denkt?”, “wat zou er gebeuren als je dit of dat zou doen?” tot “waarom wil je dit of dat?” Vaak zijn ze ook nog eens heel streng. Met zomaar een antwoord wordt geen genoegen genomen. De bedoeling van dit soort vragen is immers om onbewuste negatieve processen aan het licht te brengen en deze voor eens en altijd te tackelen. Ga er maar aan staan!

Ook in GTD ontkom je hier niet aan. Zij het een stuk zakelijker, zul je eeuwenoude gedragspatronen en werkwijzen grondig onder de loep moeten nemen. De vraag die hier veelal ter sprake komt is de waarom-vraag. De waarom-vraag is essentieel om je onder andere bewust te worden van het doel van je activiteit en om gemotiveerd te blijven. Als je al jaren iedere maandag met je team vergadert, is het handig je eens af te vragen waarom je dit zo doet.

Hoe simpel dit ook klinkt, ik ben er eigenlijk niet zo goed in. Waaromdaarom, denk ik meestal. Bij mij werken dit soort dingen het best als ik het als het ware vanzelf laat gebeuren. Zo heb ik ook het doel van dit blog onder woorden weten te brengen zonder hier een boek voor te hebben geraadpleegd. De natuurlijkheid van natuurlijke processen verdwijnt dan ook op het moment dat je het gaat benoemen. Als iemand mij, terwijl ik in mijn bed allerlei plannen verzin, zou zeggen: “weet jij wel dat jij nu een brainstormsessie met jezelf aan het houden bent?”, zou alle creativiteit direct verdwijnen. Of als je het spelen met je kind of hond ter plekke zou betitelen als quality time. Er zou weinig quality meer overblijven.

De ellende is wel dat je op deze manier helemaal niets kunt sturen, verbeteren of onder controle krijgen. En dat is juist de bedoeling van dit hele project! Dus wat nu?

Ondertussen ben ik ook maar gewoon aan de slag gegaan. Zo heb ik ouderwets weer een schoonmaaklijst aan de muur gehangen. Nu, een week later, kan ik zeggen dat het huis nog nooit zo schoon is geweest. Tegelijkertijd voel ik een rust, nu ik hier niet meer over hoef na te denken. Ik kijk gewoon op mijn lijstje en ga aan de slag. Daarnaast zijn er zes vuilniszakken kleding naar de kringloop gebracht en ziet mijn kledingkast er voor het eerst sinds nooit netjes en haast leeg uit.

En zo kan ik na de allereerste week van mijn experiment rustig zeggen dat dit een goed resultaat is. Maar door de grote waarom-vragen die mij ineens door GTD door het hoofd gingen spoken en ik mij op voorhand alweer zag falen in deze methode, bleef de voldoening van een opgeruimde kledingkast uit. Want wat blijft er eigenlijk over van mijn project als ik aan de basis niets echt kan sturen of fundamenteel kan veranderen? Een schoon huis en nette kledingkast vond ik ineens maar een paar onbenullige bijzaken.

1 Comment

  1. Koen
    sep 7, 2015

    Nou Fleur, dat heb je weer erg mooi verwoord! Een opgeruimde kast maakt dus nog geen opgeruimd hoofd. Misschien een opgeruimd huis wel. Waarom niet?

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *