WEEK 6: Lijstjes!

Terwijl ik de kop typ “Week 6” denk ik; jeetje, week 6 alweer? En schiet het al op vind ik? Ik vind van wel. Niemand die het zal zien, maar ik merk gewoon verandering in mijzelf. Mijn humeur is beter geworden en ik ervaar veel meer rust.

Hoe komt dat nou?

Oplossingen zitten eigenlijk in de simpelste dingen. Bij mij zit het em in deze twee;

  1. Ik ben lijstjes gaan maken;
  2. Ik ben met 1 taak bezig en met niets anders.

Eerst die lijstjes. In mijn vorige blog schreef ik er al over en ik kreeg er behoorlijke stress van. Het opzetten van een gigantisch systeem met projecten en actiepunten vond ik nogal lastig. Dit kwam vooral doordat ik worstelde met het systeem zelf. Hoe orden je nu alles zó, dat je er altijd overzicht over houdt? Zo ben ik naast een Excel bestand een actiepuntenlijst in Evernote

Click here to learn more

Evernote is de bekendste app onder de organizers. Ik heb hem vorige week op mijn mobiele telefoon geïnstalleerd. Je kunt er niet alleen notities in kwijt, maar ook allerlei bijlagen zoals bijvoorbeeld foto`s van visitekaartjes of interessante artikelen, of links naar websites. Papierwerk kun je hiermee digitaal opslaan. Bovendien zijn foto`s doorzoekbaar op tekst. Evernote heeft drie versies; Basic, Plus en Premium. Alleen de Basicversie is gratis en die heb ik. De mogelijkheden worden natuurlijk groter naarmate je meer betaalt. Zo kun je in de Plus versie je notities ook offline bekijken en bewerken.
aan het bijhouden. Ik hou er dus nu al twee systemen op na. En of dat nu zo handig is.

Het grote winstpunt is, wat ik al zei, heel simpel. Ik maak elke dag een actiepuntenlijst die makkelijk te realiseren is. De kracht ervan zit em natuurlijk in de uitvoerbaarheid. Dus hou het realistisch. Het geeft een prettig gevoel als je aan het eind van de dag al je actiepunten af kunt strepen. Dus doe ik steeds maar een paar dingetjes die tussendoor gedaan kunnen worden. Dat geeft al een hoop rust. En; het hoeft allemaal niet digitaal met bestanden en apps. Een kladblok en een pen is meer dan genoeg.

En dan punt twee. Ik doe maar één ding tegelijk. Tenzij er onverwacht een spoedklus tussendoor komt, is deze stelregel heel belangrijk voor de rust. De verleiding is groot om meteen dat ene telefoontje te gaan plegen zodra je dat te binnen schiet. Nu voeg ik dat telefoontje toe aan mijn actielijst. Bellen doe ik pas als ik de klus waar ik nu mee bezig ben, af heb. Het maakt dat je je veel bewuster bent van wat je aan het doen bent. Bovendien kun je aan het eind van de dag precies zien wat je allemaal hebt gedaan. Wat? Heb ik zoveel gedaan? Weet je ook meteen waarom je zo moe bent `s avonds…..;)

Tot slot; en waarom deden we dit ook alweer? Oh ja, om ‘gelukkiger’ te worden! Dat doe ik dus zeker. Want door de klusjes behapbaar te maken én er een tijd aan te verbinden, kun je je dag veel beter indelen. Daardoor hou ik echt tijd over voor leuke dingen. Gisteren bijvoorbeeld lekker een middagje weg in Kalkar, bij ons in de buurt. Vielen we toch mooi met onze neus in de boter; waanzinnig mooi weer en een geweldige rommelmarkt! Dat was echt even vakantie in één dag!

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *