WEEK 7: Energievreters

Deze week ben niet ik de brandende motor geweest achter mijn opruimproject, maar was mijn vriend dat. Onze schuur is zó vol, dat je niet eens bij de fietsen kunt. Dat komt onder andere door een grote koelkast die sinds onze verhuizing daar al die tijd heeft gestaan. In het begin hebben we hem een tijdje gebruikt, maar dat vonden we toch wel zonde van de energie. Vooral als je je na een tijdje realiseert dat je ook nog eens een werkende koelkast in de schuur hebt staan waar je al maanden niet meer in gekeken hebt. Stond vooral bier in hoor, dus het was niet zo dat ie inmiddels weg was gewandeld van de bacteriën. Maar zonde is het wel, dus hadden we hem al een paar jaartjes uitstaan.

Vorige week was mijn vriend al aan het uitzoeken wat een 15 jaar oude koelkast op marktplaats op zou kunnen leveren. Wat blijkt; als een koelkast ouder dan 7 jaar is, is het zo`n energievreter dat het al de moeite loont deze te vervangen voor een energiezuinig model. Het heeft dus geen enkele zin een koelkast van 15 jaar oud nog aan de man te brengen. Slecht voor het milieu ook. Dus ging ie naar de milieustraat waar de bruikbare onderdelen eventueel een nieuwe bestemming konden krijgen. En de schuur is weer een stukje leger.

Goed idee trouwens om meteen ons energieverbruik onder de loep te nemen. Nu werd ik toevallig gebeld door onze energieleverancier, Vandebron. Of we ons contract wilden verlengen. Dat wilde ik, want bij Vandebron haal je je energie direct bij een producent van groene energie. Geweldig initiatief! Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Maar wat bleek; onze maandelijkse energiekosten waren met 5 euro gestegen. Waar zou dat nou aan liggen? Misschien aan de vloerverwarming die, sinds de verbouwing van de bovenverdieping, in de badkamer permanent aan staat? Ook als we het raam een stukje open zetten zodat de ruimte wat kan ventileren? Ik vond het zo heerlijk comfortabel aan mijn voetjes, dat ik er eigenlijk niet over na wilde denken. De poes vond precies hetzelfde dus wij hoopten dat geen haan ernaar zou kraaien. Helaas. “We moeten echt eens gaan uitzoeken hoe de thermostaat van die vloerverwarming werkt,” vond mijn vriend. “Daar zit toch een timer op?” Zucht. Vooruit dan maar. Weer een klus erbij. En van de winter vast koude voetjes bij het tanden poetsen `s ochtends vroeg.

Trouwens, als jij denkt dat er bij jou ook energiezuinigere maatregelen te treffen zijn, zijn er genoeg sites die je daarbij kunnen helpen, zoals De Consumentenbond, of deze, of deze.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *