WEEK 10: Over geld sparen en zuinig leven, deel I

In tegenstelling tot de eerste negen berichten, waarbij ik me netjes aan de bloggerscode heb gehouden om stukken kort en bondig te houden voor de vluchtige lezer van het internet, wordt dit een lang stuk. Ik heb namelijk een hoop te vertellen.

Een paar dagen geleden belandde ik op de blog van GreenEvelien. Ik moet diep nadenken over hoe ik daarop gekomen was, waarom ook en wat ik daar nu eigenlijk te zoeken had. Ik weet het nog steeds niet, maar feit is dat de inhoud van haar blog mij direct intrigeerde. Kort samengevat komt het erop neer dat zij samen met haar gezin gekozen heeft voor een back-to-basic bestaan. En niet zo`n beetje, maar heel radicaal. Buiten de wasmachine en de laptop zijn er geen elektrische apparaten in huis, zoals een koelkast, diepvries of stofzuiger en bestaat het huisafval uit één vuilniszak per jaar. De kosten die zij hiermee besparen (nog los van het ecologische effect, waar het hun eigenlijk om te doen is) zijn zo dramatisch, dat zij en haar man beiden maar 2 dagen in de week hoeven te werken. Haar blog staat bol van de tips over hoe je dat zelf zou kunnen bereiken. Als je door een paar geiten-wollen-sokken aspecten heen kunt kijken, is het haast of je de moderne versie van Thoreau`s Walden aan het lezen bent. Het is dan ook niet zo gek dat ik die titel aantrof in het rijtje boeken die zij aanbeveelt over dit onderwerp.

Nu, enkele dagen later, heb ik anderhalf boek uit het rijtje gelezen. De eerste is Je Geld Of Je Leven van Hanneke van Veen en Rob van Eeden, die je gratis van haar site kunt downloaden, de andere is Hypotheekvrij! van journalist Gerhard Hormann. Omdat ik al jaren van plan was om ons huis af te lossen, maar tot nu toe was blijven steken in een paar incidentele extra betalingen, was ik erg benieuwd naar zijn boek. Na aankoop bij Bol.com lag het boek de volgende dag op de mat en heb ik Je Geld Of Je Leven even ‘opzij gelegd’. En ja, na het lezen ervan ben ik heilig gaan geloven dat het aflossen van ons huis voor ons wel eens de beste manier zou kunnen zijn om vrij te kunnen leven. Of zo vrij als mogelijk is. Ondanks alle tegenwerpingen die ik altijd hoorde over het aflossen van je huis – dat het zonde is om je geld in stenen te stoppen, dat je een dief bent van je eigen portemonnee – bleef ik altijd het gevoel houden dat het toch fijner is om gewoon geen hypotheek meer te hebben omdat je domweg van een flinke maandelijkse kostenpost verlost bent. Overigens worden deze argumenten (en nog vele andere) door Hormann vakkundig weerlegd.

Ineens kreeg ik de hoop dat de vrijheid waar ik naar hunker, best wel eens mogelijk zou kunnen zijn. Ook kreeg ik een heel andere kijk op luxe. Wat ik eerst niet wilde inzien, maar nu meer en meer begin te voelen is dit; je wereld stort niet in als je ineens geen nieuwe kleren meer kunt kopen en je boodschappen bij de Lidl moet doen, als je er een hoop vrijheid voor terugkrijgt. Ik heb het dus niet over de situatie waarin je je afbeult in een 40-urige werkweek en nog de eindjes maar nauwelijks aan elkaar kunt knopen. Het gaat om ons luxe uitgangspunt dat we genoeg geld hebben en er dus vrijwillig voor zouden kunnen kiezen om ieder dubbeltje om te keren in ruil voor meer vrijheid. Zo bezien voel ik me een klein beetje Thoreau die zich langzaam maar zeker losweekt van een systeem waarin iedereen als ratten in een tredmolen bezig is zijn hoofd boven water te houden. Door iedere maand af te lossen hou je maandelijks ook meer geld over, waardoor je nog meer kunt aflossen. Zo creëer je een sneeuwbaleffect en zie je je maandelijkse lasten steeds meer slinken. Totdat je op het punt komt dat je zoveel geld overhoudt dat je eventueel kunt gaan sparen voor meer pensioen om eerder te kunnen stoppen met werken, of omdat er straks helemaal geen pensioen meer is. Je weet het niet, kan zomaar gebeuren.

Ik kreeg nog een inzicht; doordat we zo`n beetje allemaal tweeverdieners zijn geworden, hebben we geen tijd meer om stil te staan bij onze huishoudportemonnee, zodat we al werkend met bakken ons geld over de balk smijten zonder dat we er erg in hebben. Waarom zou je niet samen de helft minder gaan werken zodat je tijd over houdt en weer ouderwets een huishoudboekje bij te houden om daarna lekker te gaan doen waar je zin in hebt?

Ik weet dat je er ook op een andere manier naar kunt kijken. Waarom zou je nu krom gaan liggen voor een toekomst die altijd onzeker is? Je kunt kanker krijgen en vroegtijdig doodgaan zodat je van je zuur gespaarde geld geen moment hebt kunnen genieten. Klopt. Daarom zou ik deze zelf opgelegde bezuiniging ook geen twintig jaar willen volhouden zonder dat je er iets voor terug krijgt. Het gaat ook om de directe beloning die je met het aflossen van je hypotheek krijgt, doordat je meer geld overhoudt. Meer geld is meer vrijheid. Zo simpel is het. En wat je daarmee gaat doen is aan jou. Als je baan je hobby is blijf je lekker full time werken. Maar het idee is heerlijk dat je de vrijheid hebt om een sabbatical van een jaar te nemen, de wereld rond te reizen, of gewoon thuis te blijven en een band te beginnen en daarnaast een kookboek te schrijven. Of de vluchtelingen in Nederland te helpen omdat je vindt dat je iets nuttigs wil doen.

Ik ben nog lang niet klaar met dit onderwerp. Zo ben ik er nog niet eens aan toe gekomen waarom Gerhard Hormann van Hypotheekvrij! het echt verstandig vindt om je huis af te lossen. En heb ik, naast een zijdelingse opmerking over Je Geld Of Je Leven, al helemaal niet verteld waar dat nu precies over gaat. We hebben een cliff-hanger! Wordt vervolgd dus……

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *