WEEK 11: Over geld sparen en zuinig leven, deel II

Ineens wist ik weer waardoor ik op het blog van GreenEvelien was beland. Ik had naar het programma ’ Floortje naar het einde van de wereld’ gekeken en de aflevering gezien waarin een Amerikaans stel zich terugtrekt in de woestijn van Texas onder redelijk primitieve omstandigheden. Ze waren tevreden dat stel, dat zag je zo. Maar ook nuchter. ‘Tot nu toe vinden we het nog leuk, maar je weet nooit hoe dat over een paar jaar is’.

Deze mensen leefden ‘off the grid’ wat betekent dat je geen gebruik maakt van publieke voorzieningen zoals water en energie maar daarin zelfvoorzienend bent. Al googelend op dit begrip stuitte ik op GreenEvelien die in een blog uitlegt wat het verschil is tussen off the grid en zelfvoorzienend leven.

Ik vind het interessant, maar dit is niets voor mij. Volgens mij maak je jezelf zo weer op een andere manier slaaf, maar dan van je zelfopgelegde beperkingen. Met geld sparen en er bewust mee omgaan is echter niet zoveel mis vind ik. En dat alleen al is eigenlijk al best veel werk. Vorige week ben ik naar een tip van ‘Je Geld Of Je Leven’ begonnen om voor een hele week boodschappen te doen bij de Lidl. Die ligt niet bij ons om de hoek, bovendien gaat zo`n weekplanning met een hoop denkwerk gepaard. Een hele klus dus, maar het is wel geweldig als je vervolgens 45 euro afrekent en bedenkt dat je nu voor 6,42 euro per dag aan boodschappen hebt gedaan (exclusief benzine, dat wel). En dat je de rest van de week niet meer naar de winkel hoeft en ook niet meer hoeft te bedenken wat je vanavond zal gaan eten. Nu nog te hopen dat ik het volhou. Ik ben namelijk niet zo gedisciplineerd als GreenEvelien.

Ook zie ik weer andere klussen om te hoek kijken. Klussen die nog helemaal niet op mijn Getting Things Done excellijst staan, omdat ik daar een maand geleden helemaal nog niet mee bezig was. Hoeveel energie vreet eigenlijk onze koelkast en wasmachine? Gaan wij dat geld eigenlijk wel terugverdienen als we ze zouden inruilen voor kostenbesparende modellen? En waar gaan iedere maand eigenlijk al onze zuurverdiende centjes naartoe?

Okee, dat laatste had ik vorige week al een keer uitgezocht. Ik heb alle incasso-opdrachten eens op een rij gezet en daarbij viel me één ding op; de kosten van onze verzekeringen zijn enorm (vind ik). Ik heb zelfs de energie op kunnen brengen om de polissen er eens bij te pakken om te zien waar we allemaal zoal voor verzekerd zijn (het feit dat we die überhaupt zonder veel zoeken boven tafel wisten te toveren vind ik trouwens al een applaus waard). En waar een mens al niet voor verzekerd is; ziektekosten, inboedel, aansprakelijkheid, uitvaart (die laatste heb ik niet hoor, weet toch wel dat ik dood ga), reis, rechtsbijstand en dan hebben we nog een verplicht overlijdensrisicoverzekering bij onze hypotheek. Halleluja.

Nooit over nagedacht of dit eigenlijk allemaal wel nodig is. Jij? Een ziektekostenverzekering snap ik en ik sta ook wel achter de verplichting er één te hebben, gewoon uit solidariteit en omdat iedereen er wel een keer gebruik van maakt. Maar de rest? Zelfs bij ons thuis werden daar vroeger geen kritische vragen over gesteld. Maar inmiddels lijkt er een soort van point of no return te zijn bereikt. Je hebt nooit gebruik hoeven maken van zo`n verzekering, maar inmiddels wel bakken met geld betaald. Als je er nu uit stapt weet je in ieder geval dat je investering voor niets is geweest.

Maar ik dwaal wel een beetje af merk ik. Van boodschappen bij de Lidl naar het nut van verzekeringen. En over de voordelen van hypotheken aflossen geen woord. Ook niks over ‘Je Geld Of Je Leven’. Een andere keer misschien……

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *