WEEK 12: Oh wat een feest!

Inmiddels is mijn aandacht verschoven van het opruimen van mijn huis naar het op orde brengen van mijn financiën. Niet omdat ik mijn huis tip-top op orde heb, maar omdat mijn financiële situatie voor verbetering vatbaar is. Er valt nogal wat winst te behalen zeg maar. En iedere bespaarde euro is gewoon netto winst. Dus de urgentie om mijn zaakjes financieel op orde te krijgen is wat groter.

Misschien dat het een ander van nature afgaat om zaken direct goed te regelen, bij mij is dat duidelijk niet zo. Nooit zo geweest ook. Dus, terwijl onze baby al een paar maanden naar de kinderopvang gaat, zong er nog ergens een liedje in mijn hoofd over teruggave van de belasting. Het bleef bij een klein deuntje die nog niet echt storend was, totdat ik dit weekend hoorde dat je dit maar beter meteen kunt regelen, want je krijgt niks met terugwerkende kracht terug. En weer een actiepunt erbij die nog nooit op mijn Getting-Things-Done-lijst heeft gestaan. Geeft niks, kan er ook wel weer bij en dus de mouwen weer opstropen en aan de slag.

Tegelijkertijd is het weer het eind van het jaar. Normaal gesproken betekent dat voor mij sinterklaasjournaal (waar ik nooit naar kijk, maar voor mij altijd het startschot betekent voor fijne feestdagen), kerstmarktjes en dineetjes organiseren. Nu lijkt alles ineens om de ziektekostenverzekering te draaien. Ik hoor het op de radio en kijk ernaar op tv. Welke verzekering moet ik gaan nemen? Wat wil ik in mijn polis opnemen en wat is overbodig? En tegelijkertijd zijn verzekeringen nog lang niet klaar met hun ‘onderhandelingen’ met ziekenhuizen en zijn consumenten daar weer de dupe van. Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat er niks te kiezen viel en enkel de hoogte van je salaris bepaalde of je in het ziekenfonds bleef of over moest naar de duurdere particuliere verzekering. Zoals ik ook nooit heb willen nadenken over energieleveranciers (als de verwarming het maar deed en water uit de kraan kwam), boeit het me geen ene moer welke ziektekostenverzekering ik moet nemen. Jongens, zo ingewikkeld hoeft het toch allemaal niet? En waarom zou ik mij bezig moeten houden met zaken waar ik overduidelijk geen verstand van heb?

En nu ik er zo over nadenk; hebben wij de boel inmiddels niet zo ingewikkeld gemaakt, dat er zo langzamerhand een stijgend percentage mensen is die gewoon niet meer meekunnen? Die de wereld in zo`n gekmakend tempo zien veranderen, dat ze compleet alle aansluiting dreigen te missen? En die nu de dupe dreigen te worden van deze zelfbedachte onzin? Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Wel?

……………

Nou ja, laat maar. Ik heb ook wel een beetje het idee dat weinig mensen zich hier druk om maken. En gelijk hebben ze. Waarom zou je je druk maken om dingen die je niet kunt veranderen? Zoiets is alleen maar verstandig. En dus zal ik het gevoel van moedeloosheid maar wegstoppen en me deze feestdagen gaan verdiepen in verzekeringen. Daar zal ik vast niet álle dagen mee bezig zijn!

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *