WEEK 20: Hee, een nieuwe hobby. En wat voor één!

Ohh, en toen deed ik zomaar ineens he-le-maal niks meer aan mijn blog. Welgeteld zes weken! Bezig met andere dingen dan blogjes schrijven, maar grappig genoeg nog steeds bezig met het onderwerp. 

Maar eerst even iets anders; wat een geweldig weer hè? Eindelijk winter! Rijp op het gras en in de bomen. De temperatuur in huis was vanmorgen ineens 15 graden toen ik beneden kwam! Heerlijk! 

Nu naar mijn laatste fascinatie. Een ware obsessie kun je bijna wel zeggen. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Het onderwerp is onze spaarhypotheek. Het begon allemaal nadat ik het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann had gelezen, enkele weken geleden. Een drang naar actie en het zetten van grote stappen maakte zich van mij meester. Aflossen lijkt het toverwoord voor vrijheid! Echt kunnen doen wat je wil. Als vanzelf begon ik over het onderwerp te lezen op internet, te reflecteren in bed, bos en bad en te telefoneren naar de Rabobank voor specifieke informatie. Stukje bij beetje begon ik er meer van te begrijpen en daardoor steeds meer een hekel te krijgen aan deze hypotheekvorm. Want wat er ook over geschreven wordt – het zou de meest voordelige zijn, waarbij je maximaal gebruik maakt van fiscale en rentevoordelen – ik bleef onze maandelijkse lasten veel te hoog vinden. Zeker gelet op de prijs die we voor het huis destijds betaalden. De adviseur vroeg ons nog of wij bewust zo’n ‘goedkoop’ huis hadden gekocht. Nou, daar merk ik dus geen bal van. Terwijl we enerzijds het volle pond betalen aan rente, leggen we ook nog eens een extra premiebedrag in die tot voor kort € 131,- bedroeg. En daar komt nog de verplichte overlijdensrisicoverzekering bij. Alles bij elkaar opgeteld waren wij maandelijks bijna € 1500,- kwijt. Sorry?? 

Dit hadden ze ons niet verteld toen wij deze supervoordelige hypotheek afsloten. Gelukkig zijn we al eerder mondjesmaat bezig geweest met aflossen. Vorig jaar hebben we een extra storting gedaan waarbij de inleg meteen zakte naar € 97,-. Deze maand hebben we ineens een flinke klap gemaakt door € 15.000,- af te lossen en daar komt straks nog de hypotheekrenteaftrek bij. Maar het gevoel gevangen te zitten in een net blijft. Op advies van de Rabo kunnen we de looptijd verkorten met 5 jaar met een extra storting van € 8000,-. En oh ja, de nieuwe premie bedraagt dan € 155,-. Ja toedeloe. In plaats van dat we minder gaan betalen, betalen we juist weer meer. En jippie, de hypotheek loopt dan in 2035 af! Dan ben ik 62. Mijn keel kneep zich weer iets meer dicht. 

Weer bellen met de bank. “Ja mevrouw, misschien een beetje een rare vraag hoor en waarschijnlijk ook nog naar de bekende weg, maarreh, kunnen wij de hypotheek ook, heel toevallig, overzetten naar een annuïtaire?”. Nee, maar dat moesten we echt niet doen hoor! En ik kreeg in één adem door een hoop cijfers om mijn oren geslagen waar ik helemaal van dichtsloeg. Ik ben nogal dyslectisch op dat gebied, dus mij kun je alles wijsmaken. En als je de cijfers weglaat en meer in gewone taal gaat praten moet je me nog tien keer uitleggen wat je precies bedoelt. Toen ze klaar was en meende dat we ons gesprek konden gaan afronden: “U weet zo voldoende? Dan wens ik u een prettige dag. Nou doei hè!” bedacht ik mij dat ik eigenlijk geen antwoord had op mijn vraag. Dus vroeg ik nogmaals of het überhaupt mogelijk was om de spaarhypotheek om te zetten naar een annuïtaire. Ehh, ja, dat kon. “Maar nogmaals, niet doen hè? Heel, heel dom!” 

Weer nadenken en reflecteren en de boel een tijdje laten sudderen. Ik bedacht dat als we de hypotheek gingen omzetten en we de spaarpot ineens zouden laten uitkeren, onze maandelijkse lasten wel eens heel drastisch zouden kunnen gaan dalen. En niet zo`n beetje, maar mogelijk met een paar honderd euro per maand. Ik doe alles uit de losse pols, want nogmaals, rekenen kan ik niet. En buiten de “ja” van de Rabomevrouw weet ik nog niet wat de kosten en beperkingen zijn van het omzetten van de hypotheek. Maar mocht ik gelijk hebben, dan is voor mij de keus niet zo moeilijk. De financiële gevolgen zijn gewoon gigantisch! Het gevoel de zaak voortaan in eigen hand te hebben, vind ik belangrijker dan de mogelijke financiële nadelen op de langere termijn. Bovendien, als wij eerder klaar zijn met aflossen dan nu met deze hypotheek, en die kans is vrij groot, vraag ik mij af wat nu eigenlijk het voordeligst is. Maar ja, wie ben ik. 

Tijd voor een adviesgesprek dus. En weer bellen met de Rabobank. Dat nummer staat inmiddels tussen mijn contacten. Heerlijk, deze nieuwe hobby!

 

 

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *